Seda Doğan Bahadır
- Position :Uzman Klinik Psikolog
Unvan: Uzman Klinik Psikolog, Psikoterapist
Lisans: İstanbul Bilgi Üniversitesi (Psikoloji), Galatasaray Üniversitesi (Sosyoloji)
Yüksek Lisans: İstanbul Bilgi Üniversitesi (Klinik Psikoloji); Sabancı Üniversitesi (Kültürel Çalışmalar)
Uzmanlık Alanı: Çocuk, Ergen, Yetişkin
Terapi Eğitimi & Yönelim: Bireysel Psikoterapi, Psikodinamik Terapi, Oyun Terapisi
Verdiği Hizmetler: Yüz Yüze Terapi, Online Terapi
Seda Doğan Bahadır, Saint Joseph Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra ilk lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde, ilk yüksek lisans eğitimini ise Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde yapmıştır. Mezuniyetinden hemen sonra bir sözlü tarih projesinde asistan olarak görev almış, bu süreçte birçok genç yetişkinle derinlemesine görüşme yapma fırsatı elde etmiştir. Bu deneyimin de etkisiyle ikinci lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlamış ve yine aynı üniversitenin Klinik Psikoloji yüksek lisans bölümünden “Boşanma Sonrası Baba-Çocuk İlişkileri: Boşanmış Babaların Anlatılarının İncelenmesi” başlıklı tezini sunarak mezun olmuştur.
Yüksek lisans eğitiminin iki yılı süresince hem İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi hem de özel bir danışmanlık merkezinde stajyer olarak çalışmıştır. Bu stajlar kapsamında süpervizyon eşliğinde çocuklarla psikodinamik oyun terapisi, ergenlerle ise bireysel terapi seansları yapmıştır. Çocukların süreçlerini ebeveyn danışmanlık seansları ile desteklemiştir. Bunun yanı sıra İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda psikotik bozukluk spektrumu hastaları ile yapılan bireysel görüşmelere ve haftalık grup terapi seanslarına bir sene boyunca gözlemci olarak katılmıştır. Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde altı ay boyunca göçmen ve Türkiyeli çocuklarla gönüllü olarak çalışmış, bu süreçte çocuklar için zorbalıkla ilgili bir atölye düzenlemiş, onları akademik olarak desteklemiş ve sosyal aktivitelerde kendilerine eşlik etmiştir.
Klinik Psikoloji mezuniyetinin ardından 20 ay süreyle bir sivil toplum kuruluşu olan Maya Vakfı’nda klinik psikolog olarak çalışmış, mülteci ve Türkiyeli çocuklarla bireysel ve grup seansları gerçekleştirmiş, pandemi döneminde ise yetişkinlere – gerektiğinde İngilizce olmak üzere – çevrimiçi psikolojik destek sağlamıştır.
Prof. Dr. Hanna Nita Scherler’den “Gestalt Bakış Açısına Giriş: Temel Kavramlar ve Metodoloji”, The National Child Traumatic Stress Network’ten “Psikolojik İyileşme Becerileri”, Dr. Öğr. Üyesi Sibel Halfon’dan “Çocuklar için Zihinselleştirme Temelli Terapi Uyum Ölçeği” eğitimlerini almıştır. “Psikanalize Giriş Konferansları” seminerlerini tamamlamış ve “Bedende ve Zihinde Annelik: Hamilelik, Annelik ve Doğurganlık Sorunları Üzerine” okuma grubuna katılmıştır. Bunların yanı sıra kendi analiz sürecinden geçmektedir.
Çocuk ve ergenlerle çalışma alanlarından bazıları, duygu (kaygı, korku, öfke vb.) düzenleme zorlukları, davranış problemleri, bağlanma sorunları, bireyselleşme/ayrışmaya dair güçlükler, geçiş dönemi (okula başlama, kardeş doğumu, mezuniyet, taşınma vb.) adaptasyon zorlukları ile boşanma, kayıp, yas, göç ve genel olarak travmatik yaşantılardır. Yetişkinlerle çalışma alanlarından bazıları ise ilişkisel zorluklar, duyguların ifade ve düzenlenmesinde yaşanan güçlükler, adaptasyon sorunları, travmatik deneyimler, kayıp ve yas, geçmişe dair halledilememiş meseleler, kimlik sorgulamaları ve kendini tanıma ihtiyacıdır.