Aile Terapisi Nedir?

Aile terapisi; aile içinde yaşanan çatışmaların iletişim sorunlarının, zorlu ve sıkıntılı süreçlerin ele alındığı ve tüm aile üyelerinin beraber katıldığı sağlıklı yönde değişimin ve gelişimin sağlandığı bir süreçtir. Aile terapisinin amacı hem aile içindeki ilişkilerin düzenlenmesi hem de diğer insanlarla ve durumlarla ile ilişkilerin düzenlenmesidir. Bireyler, yaşadıkları bu sıkıntılı ve zor süreçlerden kurtulabilmeleri için tüm sistemde bir değişime ihtiyaç duymaktadırlar dolayısıyla terapistler, aile üyelerinin birbirlerine yardım edebilmeleri için yapıcı yollar bulmalarına yardım eder. Her aile üyesinin sıkıntısı aile sistemi içinde değerlendirilir. Aile sistemine seanslar yoluyla dahil olan terapist tarafsız olmalı yani kendi ön yargılarından arınmalı, aileyi ait olduğu kültürel sistemin bir parçası olarak değerlendirmelidir. Aile üyeleri arasında var olabilecek koalisyonlara ortak olmamalıdır.

Aile terapisinin tarihçesi çok eskilere dayanmamakla birlikte insan ilişkilerinde aile hayatı daima ana yapı taşı olmuştur. Aile terapisi diğer psikoterapilerden aileye bütünsel bir sistem olarak yaklaşmasıyla ayrılır. Bu yaklaşımda vurgu, sistemin bir bütün olarak işlevselliğini nasıl koruduğunu ve aile sistemi içerisindeki karmaşık etkileşim kalıplarını etkileyen ve onlardan etkilenen bireysel davranış kalıplarını anlamaya yöneliktir. Aile zamanda hareket eden bir sistemdir. Geçişler zor zamanlardır ve bazı üyeler diğerlerinden daha fazla değişime direnirler; bu da ailenin roller ve ilişkilerle ilgili kurallarda gerekli yeniden yapılanma ihtiyacını engelleyerek sistemde bir dengesizliğe yol açabilir.

Aile terapisinde hedefin; sistemik yaklaşımdan yola çıkarak ailelerin sorun olarak getirdikleri semptomun sistemde nasıl geliştiği ve sürmesinde nelerin rol oynadığı incelenmesi, mevcut semptomun aile yaşam döngüsü ve kuşaklar arası aktarım gözlüğünden ele alınmasıyla yeni etkileşim ve iletişim döngüleri oluşması için gerekli terapötik ortamı sunmak olduğunu söyleyebiliriz. Kısacası sistemik aile terapisinde daha esnek ve işlevsel bir aile yapısının oluşturulması en önemli hedeflerden birisidir. Aile sistemi işlevselliğini ancak böyle bir yapıya sahip olduğunda tüm yaşam süreci boyunca etkili olarak sürdürebilir.

Aile Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile terapisi ailelerin ilişkilerinde yaşadıkları zorluklar karşısında bu zorluklarla daha iyi başa çıkabilmek, bu zorlukların temellerini anlamlandırmak, aile ilişkilerini güçlendirerek stresle daha rahat başa çıkabilir hale gelebilmek için haftada bir seans olacak şekilde düzenlenen takvim çerçevesinde gerçekleşir.

Aile terapisinde farklı yöntemler bulunmaktadır. Terapist klinik kararı doğrultusunda bazı uygulamalarda tüm aile üyeleri aynı seansta bir araya gelirken, bazı uygulamalarda aile üyelerinden bir ya da ikisini bir araya gelebilmektedir. Her seansta aile üyelerinin tümü katılmamaktadır. Terapist, terapi sürecinde tarafsızlığını korur. Terapiyi online ortamda da almak mümkün olup bununla ilgili https://www.butunpsikoloji.com/hizmetlerimiz/online-terapi/ sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Aile Terapisi Kaç Seans Sürüyor?

Ailelerin zorlandıkları konular benzerlik gösterse de her ailenin ilişkisel dinamiği birbirinden oldukça farklıdır. Terapistin ailelerle sürdürdüğü değerlendirme seanslarının ardından oluşturduğu terapi planının süresi süreç öncesinden kestirilemez. Sürecin sürekliliği, danışanların motivasyonları, terapistin uygun teknik ve müdahaleleri kullanması, terapist ve danışan arasında kurulan ilişkinin kuvvetliliği sürecin akıcı bir şekilde ilerlemesi açısından oldukça önemlidir.

Aile Terapisi Yöntemleri Nelerdir?

Aile terapisi birçok farklı terapi ekollerinden destek alınarak sürdürülebilir. Duygu Odaklı Aile Terapisi, Bilişsel Davranışçı Çift ve Aile Terapisi, Çözüm Odaklı Çift ve Aile Terapisi, Gottman Çift ve Aile Terapisi, Sistemik Çift ve Aile Terapisi, Satir Çift ve Aile Terapisi gibi modeller bu ekollere örnek verilebilir. Her model kendine spesifik müdahale yöntemleri içerdiği gibi çift ve aile terapistinin bu ekollerdeki yetkinliği ve uygulama becerisi müdahalelerin başarısını belirler.

Aile Terapisi Faydaları Nelerdir?

  • Ailede mevcut olan sorunların fiziksel, psikolojik ve sosyal baÄŸlamları hakkında bir anlayış elde edilmesini saÄŸlar.
  • Bu aÅŸamaların ve belli zamanlardaki potansiyel kriz noktalarının farkında olmak; ailenin kaynakları ve daha önceki yaÅŸam döngüsü aÅŸamalarını yönetmedeki baÅŸarısına dair bilgiye dayalı olarak, danışmanın aile iÅŸlevselliÄŸinin bozulmasının kaynakları hakkında belirli varsayımlar oluÅŸturmasına, kullanışlı tedavi ve yönetim planları oluÅŸturabilmesine ve karşılaşılacak zorluklarla ilgili önleyici rehberlik saÄŸlamasına yardımcı olur.
  • Ailenin roller ve iliÅŸkilerle ilgili kurallarda gerekli yeniden yapılanma ihtiyacına katkıda bulunarak aile içi iletiÅŸimin yeniden düzenlenmesine katkı saÄŸlar.

Aile Terapisinde Destek Alınabilecek Konu Başlıkları Neler Olabilir?

Aile içi iletişim problemleri, ilişkisel zorluklar, ebeveynlikle ilgili konular, aile sisteminde değişime sebep olabilecek hastalıklar, taşınma, iş değişiklikleri, ölüm, ergenlik dönemi ve ilişkili zorluklar, bağımlılıklar, kardeşler arası problemler, geniş aile ilişkileri gibi konularda aile terapisine başvurulabilir.

Aile Terapisi Kimlere Uygulanır?

Aile Terapisinin dayandığı sistemik bakış açısından yola çıkarak aile terapisi, ailenin her üyesinin katılımıyla gerçekleşebileceği gibi ailenin tek bir üyesinin varlığında problemin aile sistemi içinde ele alınmasıyla gerçekleşebilir. Kısaca Aile Terapisi; çekirdek aile üyeleri, geniş aileler, çiftler ve bireyler ile gerçekleştirilebilir.

Aile Terapisi Randevusu Al


    Ekibimiz

    sinan-karaman-400
    Klinik Psikolog
    İstanbul'da Yüz Yüze Terapi
    Online Terapi
    batuhan-sac-400
    Uzman Psikolog
    İstanbul'da Yüz Yüze Terapi
    Online Terapi
    yagmur-sel
    Uzman Klinik Psikolog
    İstanbul'da Yüz Yüze Terapi
    Online Terapi

    Bütün Blog

    Uzman Psikologlarımız tarafından kaleme alınan günlük hayatınızda faydalı olabilecek psikolojiye dair yazılar

    WhatsApp'tan Yaz!
    Merhaba 👋

    Size nasıl yardımcı olabiliriz?

    Aygül Sarıbay - Randevu Formu

      Terapi Tercihi:
      İletişim Yolu:

      İrem Ezici - Randevu Formu

        Terapi Tercihi:
        İletişim Yolu:

        Talia Edith Molina - Randevu Formu

          Terapi Tercihi:
          İletişim Yolu:

          YaÄŸmur Sel - Randevu Formu

            Terapi Tercihi:
            İletişim Yolu:

            Batuhan Saç - Randevu Formu

              Terapi Tercihi:
              İletişim Yolu:

              Melis Yüceer - Randevu Formu

                Terapi Tercihi:
                İletişim Yolu:

                Eylül Ezgi Serül - Randevu Formu

                  Terapi Tercihi:
                  İletişim Yolu:

                  Duygu Arıcan - Randevu Formu

                    Terapi Tercihi:
                    İletişim Yolu:

                    Şeyda Yazıcı - Randevu Formu

                      Terapi Tercihi:
                      İletişim Yolu:

                      Sinan Karaman - Randevu Formu

                        Terapi Tercihi:
                        İletişim Yolu:

                        Su Polat - Randevu Formu

                          Terapi Tercihi:
                          İletişim Yolu:

                          Burçak Özdemir - Randevu Formu

                            Terapi Tercihi:
                            İletişim Yolu:

                            Rahel Layiktez - Randevu Formu

                              Terapi Tercihi:
                              İletişim Yolu:

                              Talia Edith Molina - Randevu Formu

                                Terapi Tercihi:
                                İletişim Yolu:

                                Melis Kısmet - Randevu Formu

                                  Terapi Tercihi:
                                  İletişim Yolu:

                                  İpek Aksoy - Randevu Formu

                                    Terapi Tercihi:
                                    İletişim Yolu:

                                    Başak Uygunöz - Randevu Formu

                                      Terapi Tercihi:
                                      İletişim Yolu:

                                      Fatma Girgin KardeÅŸ - Randevu Formu

                                        Terapi Tercihi:
                                        İletişim Yolu: