Zeka, Kişilik ve Gelişim Değerlendirme Testleri

Değerlendirme, danışmanlık ve psikoterapi hizmetlerinin yani sıra, gerekli görüldüğü durumlarda çeşitli psikolojik değerlendirme araçlarını da terapi çalışmasına yardımcı olması için kullanmaktayız.

Uyguladığımız testlerden bazıları

WISC-IV, Bender-Gestalt, MMPI, TAT, CAT ve Rorscach (Exner)’dir.

WISC-IV: Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği
Değerlendirilen Nitelik: Zeka. Ögrenme güçlüğü, mental retardasyon ve dikkat eksikliğini saptamaya yardımcıdır. Soyut düşünme, işitsel-görsel dikkat, sözel ifade becerisi, edinilmiş bilgi, toplumsal kuralları anlama ve uygulamaya koyma, muhakeme, sözel düşünme, algısal organizasyon, görsel algılama, görsel-motor koordinasyon, ögreneme hızı, kısa süreli bellek gibi zekanın pek çok yordayıcısıyla ilgili bilgi vericidir.
Uygulandığı yaş aralığı: 6 – 16,5 yaş

Bender – Gestalt Görsel Algı ve Motor Beceri Testi
Değerlendirilen Nitelik: Gelişimsel değerlendirme, Görsel-Motor beceriler, zihinsel gelişim, organik beyin hasarı
Kimlere: 5-11 yaş

MMPI: Minesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri
Değerlendirilen Nitelik: Psikiyatrik tanıya yardımcı bir kişilik testi. Özellikle psikoz, bipolar bozukluk, kişilik bozukluğu, öfkenin dışa vurumunu ayırt etmek.
Kimlere: 16 yaş üstü herkese

Rorschach Testi
Değerlendirilen Nitelik: Psikiyatrik tanıya yardımcı. Düşünce süreçleri, psikotik durumların ayırt edilmesi, intihar riski, obsesif kompulsif bozukluk vb.
Kimlere: 16 yaş üstü herkese

T.A.T. (Thematic Apperception Test)
Değerlendirilen Nitelik: Psikiyatrik tanı koymaya yardımcı. Bireyin kişilik yapısı, problemleri, çatışmaları, savunmaları, afektler, tasarımlar, duygulanımlar hakkında bilgi verir. Nesne ilişkileri, nesne kaybı ve nesnel gerçeklikle ilgili bilgi verir.
Kimlere: 9 yaş ve üstü bireylere

C.A.T. (Children’s Apperception Test)
Değerlendirilen Nitelik: Psikiyatrik tanıya yardımcı. Çocugun kendisi için önemli figürler ve dürtülerle ilişkilerini anlama. Temel ihtiyaçların karşılanması, kardeş kıskançlığı, beslenme ve tuvalet sorunları, çocugun kendine ve dışa yönelik saldırganlığı, korkularını ve ailenin bunları ele alış biçimlerini anlamada yardımcı.
Kimlere: 3-10 yaş

Ekibimiz

Ekibimiz

Bütün Blog

Uzman Psikologlarımız tarafından kaleme alınan günlük hayatınızda faydalı olabilecek psikolojiye dair yazılar

bir-gun-fantezisinde-sikismak-arzu-eksiklik-ve-erteleme-uzerine
“Hayat, kendimizi kandırmadan sürdürebildiğimiz fantezilerimizdir.” — Adam Phillips, On Kissing, Tickling and Being Bored   “Çocuk oyun oynar; çünkü gerçeklik onun henüz taşıyabileceğinden fazladır.” — Winnicott, Playing and Reality Bu yazı, ‘bir gün fantezisi’ olarak adlandırdığım özgün bir psikodinamik yapıyı paylaşma ve açıklama çabasıdır.. Bir Gün Büyüyünce... Bir çocuğun yaşadığı sıkışmalara, çaresizliklere ya da acılara dayanma biçimi, çoğu zaman “bir gün” söylemiyle kurulur. “Bir gün büyüyünce… ya...
geciciligine-ragmen-hayatin-guzelliklerini-yasayabilmek
Yaşadıkların, yitmeyecekler - yaşayacaklar. Bir şeyleri yaşamışsan, gerçekten yaşamışsan, onları yitiremezsin artık - istesen bile: istemesen bile; yaşar artık onlar... Yaşadıklarınsın..  -Oruç Aruoba   İnsan, kayıpları karşısında acı çeker. Sevdiği birini, bir manzarayı, bir mevsimi, gençliğini ya da güzel bir anıyı geride bırakmak zorunda kaldığında, buna direnir. Yaşamın geçici olduğu bilgisi kimimiz için yaşamla hüzün dolu bir ilişki kurmamıza sebep olabiliyor. Güzelliğe duyduğumuz hayranlığa gölge düşürebiliyor. Bazen...
libidinal-ekonomide-dopamin-bagimliligi-ve-vites-dusurucusu-olarak-dopamin-detoksu
Sevdiğiniz bir yemeği sipariş ettiğiniz o anı, yeni bir yer görmek için çıktığınız yolcuğu ya da bir oyun oynarken kazanmaya yaklaştığınız o anı düşünün. Her birinde farklı seviyelerde de olsa bir haz deneyimi hatırlarsınız. Beynimiz, hayatta kalmaya yönelik aldığımız aksiyonlarda “ödül ve motivasyon hormonu olan dopamini” salgılayarak bize ödüllendirilme deneyimi yaşatır. Hayatta kalma aksiyonları, modern dünyada bolca çeşitlendirilebilirken ilk aklımıza gelenler arasında beslenme, cinsel davranış, fiziksel aktivite, egzersiz, güvenlik ara...
acidan-kacmak
Acının hayatımızda nasıl bir yeri var? Kendimizi gerçekleştirebilmemizi sağlayan bir kaynak mı, yoksa hayatımızı zorlaştıran anlamsız bir yük mü acı çekmek? Günümüzde acı çekmenin etkileri üzerine birçok düşünce var. Bu düşüncelerden biri acı çekmenin, uzun vadede bizi daha güçlü kılacağına, psikolojik sağlamlığımızı geliştireceğine inanır. Bu düşünceye göre acı, karakter gelişimimizde de bizi güçlü kılarak büyük bir rol oynuyor, bizi biz yapan bir parçamız oluyor. Bir diğer fikir ise acı çekmeyi içine düştüğümüzde çıka...
WhatsApp'tan Yaz!
Merhaba 👋

Size nasıl yardımcı olabiliriz?